האם השימוש שעשה המוסף הכלכלי של עיתון "הארץ"- "דה מרקר" בכתבות של עיתן "מעריב" מהווה הפרת זכויות יוצרים חומרית ומוסרית המזכה את התובעים בפיצוי סטטאטורי או שמע מדובר בסקירת עיתונים לגיטימית?
לפי פסיקתו של שופט בית המשפט המחוזי מרכז בנימין ארנון מיום 17/10/2012 – נקבע כי המוסף הכלכלי של עיתון ה"ארץ" "דה מרקר" יפצה את עיתון "מעריב" ועובדיו וישלם לזכותם כשש מיליון ש"ח בגין הפרת זכויות יוצרים ע"י העתקה גורפת של מאות כתבות בתחילת שנות האלפיים.
"דה מרקר" נהג במשך שנים לסקור כתבות וביניהן גם כתבות שהתפרסמו בעיתון "מעריב". במסגרת סקירות אלו הועתק חלק ניכר מהמלל המקורי של הכתבות ומבלי שניתן קרדיט אישי לכתבים. במעריב טענו כי 'הארץ' העתיק 453 כתבות ותבעו פיצוי בסך 15,736,666 ש"ח.
השופט דחה את טענותיה של "דה מרקר" שטענה כי התנהגות שכזו נהוגה ולגיטימית בעולם העיתונות, וקבע שלא הוכח נוהג שכזה אשר עולה על הדרישה של קבלת הרשאה לשם שימוש בזכות היוצרים של עיתון "מעריב".
בקביעתו פסק כי המוסף "דה מרקר" מעולם לא קיבל הרשאה מעיתון "מעריב" להשתמש בכתובות אלו. ועל כן, מדובר לא רק בפגיעה כלכלית בעיתון "מעריב", אלא גם בפגיעה בזכותם המוסרית של היוצרים של כתבי עיתון "מעריב". הרי כי נשלל מהם קרדיט אישי עבור יצירתם. הודגש בפסה"ד כי זכות מוסרית של כתב לקרדיט אישי ביצרתו הינה ערך חשוב בעולם העיתונות, ויש לשמרו.
השופט קבע כי הזכויות שהופרו זהות לכל ה- 453 כתבות שהופרו, הרי כי כל כתבה מהווה יצירה בפני עצמה. ולכן, כל העתקה מהווה הפרה של זכות היוצרים החומרית של הכתבים.
לפי החלטת ביהמ"ש סכום הפיצויים שנקבע יתחלק בין עיתון "מעריב" לבין הכתבים, כאשר כל כתב יקבל בנפרד את חלקו לפי גודל הפגיעה ביצירותיו.
מדה מרקר נמסר: "לדעתנו פסק הדין של כבוד השופט בנימין ארנון בטעות יסודו, ואנו נערער עליו לבית המשפט העליון".
תא 1549-08-07 מעריב – הוצאת מודיעין בע"מ נ' ביזנסנט בע"מ (מחוזי – מרכז, בנימין ארנון).