February 22, 2011
עם פרוץ השנה החדשה, החלה רשות הפטנטים בהפעלת תוכנית ניסיונית שבמסגרתה תתאפשר בחינה מהותית של בקשת פטנט בתוך שלושה חודשים בלבד. מדובר בקיצור משמעותי ביותר של זמן ההמתנה לבחינה אשר נע בדרך כלל בין שנתיים לחמש שנים.
ההשתתפות בתוכנית כפופה למספר תנאים, שהמשמעותי מביניהם מגביל את ההצטרפות רק למי שהגיש את בקשת הפטנט בישראל כבקשת בכורה, קרי לא הגישה במדינה אחרת לפני מועד ההגשה בישראל.
היתרון המשמעותי ביותר של התוכנית עבור הממציא הוא המהירות שבה יוכל לקבל את חוות דעת בוחני הפטנטים הישראלים ביחס לחדשנות ולהתקדמות ההמצאתית הגלומות בפטנט, בטרם יגיש בקשות מקבילות בחו"ל, שעלויותיהן גבוהות באופן ניכר בהשוואה לבקשה המוגשת בישראל. אם בוחני הפטנטים יאשרו שבבקשה יש חדשנות והתקדמות המצאתית, יוכל בעל הבקשה להגישה במדינות נוספות, כאשר מאחוריו חוות דעת שמצמצמת את אלמנט אי הוודאות באשר לסיכויי קבלת הבקשה במדינות הזרות.
אלא שהתוכנית אינה מושלמת. ברובם המכריע של המקרים לא יהיה דו"ח הבחינה הראשון חיובי במלואו. עם קבלת דו"ח בחינה שאינו חיובי במלואו יצטרך בעל הבקשה להשיב להסתייגויות הבוחנים, עניין הכרוך בזמן ובעלויות כספיות לא מבוטלות.
כמו כן, מאחר ופטנטים הם זכות משפטית טריטוריאלית, כלומר רלוונטיים רק באותה המדינה בה נרשמו, ומאחר וישראל היא שוק קטן, חשיבותם המסחרית של פטנטים הרשומים בישראל אינה דומה לפטנטים הרשומים לדוגמא בארה"ב או במדינות אירופה השונות.
נראה אם כך כי חשיבותה של התוכנית עבור רשות הפטנטים אינה פחותה מאשר חיוניותה עבור הממציאים הישראלים. עד כה ישראלים רבים (ובוודאי זרים) לא נהגו להגיש את בקשת הבכורה בישראל. רוב בקשות הבכורה של ממציאים ישראליים מוגשות קודם כל בארה"ב, בין היתר, משום שחוק הפטנטים מאפשר לבעל פטנט שניתן בארה"ב (ובמספר מדינות נוספות) לבקש את רישום הפטנט בישראל בהסתמך על קיבול ורישום הפטנט בארה"ב. התוצאה של המציאות המשפטית והיומיומית הנ"ל משליכה באופן ישיר על השורה התחתונה במאזן הכספי של הרשות. כעת, מקווים ברשות, הממציאים הישראלים יעדיפו להגיש את בקשת הבכורה בזירה המקומית. הרשות תרוויח. הממציאים לא בטוח.