April 25, 2010
יש לך בקשת פטנט בתחום "ירוק"? דע שאתה יכול לזרז את בחינתה ולחסוך שנות המתנה רבות. מספר רשויות פטנטים בעולם מצטרפות למהפכה הירוקה ומפעילות מסלול מהיר לבחינת "פטנטים ירוקים".
מאמצים גלובליים לשמירה על כדור הארץ הובילו מספר רשויות פטנטים בעולם לעודד המצאות ירוקות ועידוד המחקר בתחום. כידוע, למדינות יש אמצעים מוגבלים שבאמצעותן היא יכולה לעודד חדשנות ושיטת הפטנטים היא אחת השיטות העיקריות לעידוד שכזה.
המסלולים המהירים מאפשרים לצאת מתור ההמתנה לבחינה ולהגיע באופן מיידי או לכל הפחות להיכנס לתור מהיר יותר.
יתרונות זירוז הבחינה ברורים – במקום להמתין תקופות ארוכות עד לתחילת הבחינה בפועל מגיעים בתוך זמן יחסית קצר להליך הבחינה ובתקווה, לרישומו של הפטנט (עניין המקל על מסחורו וגריפת רווחים) ומצד שני לזירוז הבחינה חסרון משמעותי שכן הקדמת הבחינה משמעה הקדמת ההוצאות הכספיות הכרוכות בהליך הבחינה והרישום.
המדינות המאפשרות זירוז בחינה של בקשות פטנטים ירוקים:
החל מחודש דצמבר 2009 מופעל בארה"ב פיילוט שימשך שנה המאפשר ל-3,000 בקשות פטנטים בתחומי: שיפור איכות הסביבה, שימור אנרגיה, פיתוח אנרגיות מתחדשות וצמצום פליטת גזי חממה לצאת מתור ההמתנה הרגיל לטובת בחינה במועד מוקדם.
ההשתתפות בפיילוט אינה אוטומטית, כלומר לא די בכך שבקשת הפטנט היא בתחומים הנ"ל ויש צורך להגיש בקשה מתאימה.
התנאים העיקריים להשתתפות היא שהבקשות הן בקשות מלאות (כלומר לא בקשות זמניות provisional) אינן בקשות ל-re-issue שהוגשו לפני ה-8 בדצמבר 2009 וטרם התחילו בחינה מהותית. בנוסף על הבקשות לעמוד בקריטריוני גודל (עד 3 תביעות בלתי תלויות, עד 20 תביעות בכלל וכדומה)ועל המבקש לבקש גם פרסום מוקדם של הבקשה.
לצערנו, לא רק שהתוכנית בארה"ב אינה נוחלת הצלחה רבה, אלא שנראה כי הבוחנים דוחים רבות מהבקשות לזירוז בטענה שבקשת הפטנט אינה מסווגת בסיווגים המזכים בהשתתפות בתוכנית.
מעטים יודעים, אולם בארה"ב פעלה כבר תוכנית לזירוז בחינה של בקשות ירוקות שמפאת חוסר הצלחתה הופסקה לפני שנים אחדות.
החל מחודש מאי 2009 מופעלת באנגליה תוכנית "המסלול הירוק" לזירוז בחינה של פטנטים שלהמצאה הגלומה בהם יש "יתרון לסביבה".
על המבקש להגיש בקשה בה הוא מסביר מדוע בקשתו מתאימה ואילו חלקים בבחינה הוא מבקש לזרז.
החל מחודש ספטמבר 2009 ניתן לבקש זירוז בחינה של בקשות ירוקות. על מבקש בקשת הפטנט להגיש בקשה בכתב המסבירה כיצד המצאתו מקדמת את איכות הסביבה.
במידה ובקשת הזירוז מתקבלת, בתוך כחודשיים תחל בחינת הבקשה.
מתחילת חודש נובמבר 2009 הופעלה ביפן תוכנית לזירוז בחינתן של בקשות פטנט ירוקות.
על מבקש בקשת הפטנט להגיש בקשה בכתב המציינת לא רק את הסיבות שבגינן הוא טוען שבקשתו "ירוקה" אלא גם השוואה של הידע הקיים בתחום ההמצאה.
.נתון מעניין שאמנם אינו קשור לנושא מאמר זה, הוא שיפן אחראית ל-40.8% מהפטנטים הירוקים בין השנים 1998-2003. למקום השני הגיעה ארה"ב עם 12.8%, במקום השלישי אנגליה עם 12.7%
רשות הפטנטים הדרום-קוריאנית הפעילה בחודש נובמבר 2009 את תוכנית ה-"super speed" לבחינת בקשות ירוקות.
תוכנית זו היא כנראה המהירה ביותר מבין התוכניות הקיימות ותוצאות הבחינה מתקבלות בתוך חודש אחד.
גם בדרום קוריאה יש להגיש בקשה וכן יש לבצע חיפוש ידע קודם באמצעות אחת משלוש הסוכנויות שאושרו ע"י רשות הפטנטים הדרום-קוריאנית.
ביחד עם השתתפותה של דרום קוריאה באמנות ה-PPH (Patent Prosecution Highway) נראה שניתן להגיע כעת לתוצאות מרשימות ביותר ביחס למהירות רישום פטנטים ירוקים.
כן, גם אצלנו, החל מחודש דצמבר 2009 מופעלת תוכנית לזירוז הבחינה של בקשות ירוקות.
על מבקש בקשת הפטנט להגיש בקשה בכתב המסבירה כיצד המצאתו מקדמת את איכות הסביבה.
הבחינה תחל תוך 3 חודשים מרגע סיווגה כבקשה "ירוקה".
הנושאים המזכים בזירוז הבחינה הינם: סיוע לשיפור איכות הסביבה, עיכוב הגורמים להתחממות כדור הארץ, הפחתת זיהום אוויר או מים, חקלאות בלתי מזהמת וכדומה.
יש לך המצאה ירוקה ואתה רוצה לדעת עוד אודות אפשרויות הזירוז? צור קשר!