קמת בבוקר עם רעיון אדיר, המצאה שפותרת בעיה שמציקה לך כבר הרבה זמן או סתם רעיון שהבזיק במוחך – ואתה שואל את עצמך "מה עושים הלאה"???
קודם כל יש לתקן את הטרמינולוגיה, עדיין אין לך "פטנט" – יש לך "המצאה" (קרא כאן – מהו פטנט).
שלב ראשון – בדיקה אינטרנטית כללית
העניין האינסטינקטיבי הראשון והנכון לעשות הוא להיכנס לגוגל ולבצע חיפוש.
בשנים האחרונות, מספר לקוחות העלו בפנינו חשש שמעצם החיפוש בגוגל או במאגרי פטנטים יכולים גורמים כלשהם לגלות את ההמצאה. ראשית יש לזכור שכמות החיפושים גם בגוגל וגם במאגרי פטנטים היא כל כך אדירה עד שעניין המעקב הופך להיות מאוד לא סביר ושנית, הרי שברוב ההמצאות בלתי אפשרי להבין ממילות החיפוש מהי ההמצאה (מהי ההמצאה שחשבתי עליה אם חיפשתי "מפסק", "אוטומטי" ו-"רכב"??? לא ניתן לגלות ממילות החיפוש מהי הדרך החדשה שפיתחתי לבניית מפסקים אוטומטיים, אלא רק שזהו התחום שבו המצאתי) .
אם לאחר הבדיקה הראשונית עדיין לא ויתרת על הסיכוי להרוויח כסף מהמצאתך יש לעבור לשלב הבא.
שלב שני – חיפוש פטנטים
חיפוש פטנטים הוא התהליך שבו פטנטים, המצאות או רעיונות נבחנים במטרה למצוא מידע קרוב ככל האפשר. אם הגדרה זו קצת מעורפלת, אל דאגה שכן ישנם סוגים שונים של חיפושים וקשה להכליל את כולם תחת קורת גג אחת.
בנוגע לחיפוש פטנטים על סוגיו השונים תוכלו לקרוא במאמר שלנו שעוסק ב חיפוש וסריקת פטנטים.
מאמר זה סוקר את סוגי חיפושי הפטנטים, הסברים בנוגע ל"עשה זאת בעצמך" ומפנה לאתרי רשויות הפטנטים שבהן ניתן למצוא את מאגרי הפטנטים.
שלב שלישי – עריכת בקשת הפטנט
לאחר שבוצעו הבדיקות המקדימות פונים לשלב עריכת בקשת הפטנט.
ישנן מספר דרכים לערוך בקשת פטנט, דרכים אלו נבדלות זו מזו במאפיינים רבים ותלויות במדינה בה רוצים להגיש את בקשת הפטנט, בסוג ההליך שישמש להגשת בקשת הפטנט, בתחום ההמצאה, במידת מורכבותה וכן הלאה. נושא זה הוא עניין המחייב הכרות עמוקה עם עולם הפטנטים והחוקים השונים ברחבי העולם ועל כן לא נעסוק בו במאמר מבוא זה.
שלב רביעי – הגשת בקשת פטנט
כעת, משיש לנו ביד את בקשת הפטנט, הלוא היא מסמך משפטי ארוך באנגלית משפטית-טכנית, עלינו להגישה במדינה בה אנו מעוניינים לקבל הגנה.
התהליך הארוך והמורכב של רישום הפטנט מתחיל בשלב זה. היום שבו הגשנו את בקשת הפטנט, הנקרא בעגה המקצועית "תאריך הבכורה" הוא למעשה התאריך החשוב ביותר בתהליך הרישום. חשיבותו של תאריך זה נובעת מהעובדה שכל פרסום, ואין זה משנה אם נעשה על ידי צד שלישי או על ידי הממציא בכבודו ובעצמו, לפני תאריך הבכורה, עלול לפגוע בתוקף הפטנט.
מיום הגשת בקשת הפטנט ועד ליום רישומו או זניחתו הסופית יהיה סטאטוס הבקשה "בהמתנה" (או בלעז "Patent pending"). בשלב זה אין לבעל הזכויות בבקשת הפטנט זכות משפטית המאפשרת לו למנוע את השימוש מאחרים, אולם יוכל הוא לתבוע לאחר רישום הפטנט רטרואקטיבית לפחות בעבור חלק מהזמן שבו הבקשה הייתה עדיין בהמתנה (בכפוף לחוק המקומי בכל מדינה).
יש לזכור שהזמן הוא אלמנט חשוב ביותר בעולם הפטנטים. ברובו המכריע של העולם חוק הפטנטים יעניק זכויות למי שהגיש את בקשת הפטנט ראשון (על בסיס "כל הקודם זוכה"). על כן, יש משמעות קריטית להגשה זריזה של בקשת פטנט אולם יש להקפיד שהחיפזון לא יוביל להגשת בקשת פטנט שלא נערכה כראוי.
שלב חמישי – פעילות עסקית
בדקנו מה המצב בשוק, חיפשנו פטנטים, ערכנו בקשת פטנט והגשנו את בקשת הפטנט – כעת אנחנו בסטטוס "פטנט פנדינג" ו… מה עכשיו?
על שלב זה מעט קשה לכתוב שכן הוא כה רחב ושונה לחלוטין בעבור כל פרויקט.
בשלב זה אפשר להתחיל, לדוגמא, לגייס כספים לצורך הפיתוח, הייצור או השיווק של המוצרים והשירותים נשוא ההמצאה שבבקשת הפטנט.
גיוס כספים יכול להיעשות ממשקיעים פרטיים (אנג'לים), מקרנות הון סיכון (ישראליות או זרות), מקרנות ממשלתיות (המדען הראשי, תנופה, קרנות של האיחוד האירופי, קרנות דו-לאומיות וכדומה) ואפילו מהמשפחה ומהחברים. הכל תלוי בסכום המגויס, אופי הפעילות, אופי היזמים, מצב הפרויקט, מטרת הגיוס וכן הלאה.
בנוסף, ניתן למסחר את הקניין הרוחני עצמו – היינו לפעול למכירת הפטנט, רישוי זכויות ההמצאה וכדומה.
סיכום – איפה אנחנו משתלבים?
כאמור, משרדנו הוא משרד עורכי דין ועורכי פטנטים בעל ניסיון רב בעבודה עם יחידים וסטארט-אפים בתחילת דרכם.
אחת ההנאות הגדולות שלנו היא לראות חברת סטארט-אפ שמלווה על ידי משרדנו מהרגע שבו הממציא היה עדיין לבד והגיע מבולבל למשרדנו לייעוץ ראשוני בנוגע לרישום פטנט או בנוגע לחיפוש פטנט.
הסיוע שלנו בשלב הראשון – את הבדיקה האינטרנטית הכללית אנחנו ממליצים לבצע עוד לפני ההגעה לייעוץ במשרדנו.
הסיוע שלנו בשלב השני – משרדנו מבצע חיפושי פטנטים, מכל הסוגים, בעבור לקוחותינו. החיפוש במשרדנו מתבצע אך ורק על ידי עורך פטנטים מוסמך. איננו מבצעים חיפושים על ידי מידענים, סטודנטים או מתמחים!!
הסיוע שלנו בשלב השלישי – אנו עורכים בקשות פטנטים בכל תחומי הטכנולוגיה ביעילות ובמקצועיות. אנו ערוכים לעריכת בקשת פטנט במהירות וביעילות וזאת מבלי לפגוע באיכות הבקשה.
הסיוע שלנו בשלב הרביעי – אנו ערוכים ומיומנים בהגשת בקשות פטנט בכל אחת ממדינות העולם, כולל מדינות ערב (למעט מדינות אויב).
הסיוע שלנו בשלב החמישי – לאור קשרינו הענפים בתעשייה אנו נכונים לסייע ללקוחותינו בגיוסי כספים מכל הגורמים האפשריים. כמובן שאנו מסייעים במסחור הקניין הרוחני, ניהול משא ומתן, ניסוח ותיקון הסכמים וחוזים, הקמת חברה, ליווי משפטי מסחרי, הכנת תיק הצגת ומכירת הקניין הרוחני, איתור רוכשים לקניין הרוחני וכדומה. בכל תחום בו איננו עוסקים נלווה אתכם ונפנה אתכם לגורמים המתאימים איתם אנו בקשרים ומאמינים בעבודתם.
אם יש לך המצאה – לחץ כאן.