פטנטים והמצאות
משרדנו הוא משרד עורכי פטנטים המעסיק עורכי פטנטים ישראליים ואמריקאיים ומתמחה בעריכת פטנטים, הגשת בקשות הפטנטים ברשויות הפטנטים בכל מדינות העולם (כולל במדינות ערב), ניהול הליכי בחינת הבקשות וניהול ותפעול תחזוקת הפטנטים הרשומים.
משרדנו מספק שירותי פטנטים בכל תחומי הטכנולוגיה ובין היתר בתחומי ההיי טק, המחשוב (תוכנה וחומרה), טלקומיוניקציה, מכשור רפואי, טכנולוגיות ירוקות וסביבתיות, חשמל וייצור חשמל, מכניקה, הנדסה, אלקטרוניקה ומעגלים מודפסים, טלקומיוניקציה ותקשורת, טכנולוגיות צבאיות, פיזיקה, מכנואופטיקה, מדעי החיים, ביוטכנולוגיה, כימיה ותחומים נוספים.
השירותים אותם אנו מציעים ללקוחותינו כוללים, בין היתר:
|
על מה ניתן לקבל פטנט רשום
פטנט הוא הכלי המשפטי המאפשר הגנה על המצאות. כדי שהמצאה תהיה כזו המאפשרת רישומה כפטנט עליה לעמוד במספר קריטריונים הקבועים בחוק. התנאים המדוייקים לצורך רישומה של המצאה כפטנט משתנים מעט ממדינה למדינה, אולם כללי הבסיס זהים ברוב מדינות העולם.
ומהי המצאה הכשירה לרישום כפטנט לפי החוק הישראלי? החוק מגדיר המצאה באופן הבא: "אמצאה, בין שהיא מוצר או בין שהיא תהליך, בכל תחום טכנולוגי, שהיא חדשה, מועילה, ניתנת לשימוש תעשייתי ויש בה התקדמות המצאתית" ("אמצאה" אינה שגיאת כתיב אלא האופן שבו אייתו מילה זו במועד כתיבת החוק). חוק הפטנטים מגדיר את התנאים בהם נידרש לעמוד לצורך רישום פטנט:
1. קיומה של המצאה המונח המצאה אינה מפורש בחוק עצמו בצורה מלאה, אך ברור מלשון החוק כי המצאה היא מוצר או תהליך הניתן ליישום או שימוש. חוקי טבע, אלגוריתמים, תופעות קיימות, תהליך לטיפול רפואי בגוף האדם, וזנים חדשים של צמחים או בעלי-חיים, זולת אורגניזמים מיקרו-ביולוגיים שלא הופקו מהטבע.
2. המצאה חדשה החוק הישראלי מגדיר "חדשה" בלשון זו: אמצאה חדשה – מהי?אמצאה, נחשבת לחדשה, אם לא נתפרסמה בפומבי, בין בישראל ובין מחוצה לה, לפני תאריך הבקשה - (1) על ידי תיאור, בכתב או במראה או בקול או בדרך אחרת, באופן שבעל-מקצוע יכול לבצע אותה לפי פרטי התיאור; (2) על ידי ניצול או הצגה, באופן שבעל-מקצוע יכול לבצע אותה לפי הפרטים שנודעו בדרך זו. מכאן שפרסום קודם שולל חדשנות במידה והיה בו כדי לאפשר לבעל מקצוע לבצע אותה לפי הפרטים שפורסמו בתוספת הידע המקצועי הקיים שלו.
3. המצאה מועילה בשונה משנים עברו, הפירוש הנוכחי של המונח המצאה מועילה הינו המצאה אשר מבצעת את המטרה אותה היא אמורה לבצע.
4. המצאה הניתנת לשימוש תעשייתי מקור הדרישה הזו נעוץ בהיסטוריית דיני הפטנטים ובדומה לפירוש המונח "המצאה מועילה", גם כאן, לאור פסיקת בתי המשפט יש לראות כל המצאה הניתנת ליישום ככזו הניתנת ליישום תעשייתי.
5. המצאה שיש בה התקדמות המצאתית תנאי זה הוא הסבוך מארבעת התנאים ורוב השאלות והתהיות המשפטיות עולות בעת פירושו ויישומו. החוק מגדיר כך: התקדמות המצאתית – מהי? התקדמות המצאתית היא התקדמות שאינה נראית כענין המובן מאליו לבעל-מקצוע ממוצע על סמך הידיעות שכבר נתפרסמו, לפני תאריך הבקשה, בדרכים האמורות בסעיף 4. מאחר ותנאי זה הוא מורכב למדי, בחרנו לייחד לו מאמר נפרד [יופיע בקרוב].
חיפוש פטנטים – סוגים, מתודולוגיות חיפוש ו-חפש זאת בעצמך
מהו חיפוש פטנטים? (או סריקת פטנטים כפי שנקרא לעיתים) בהגדרתו הרחבה ביותר ניתן לומר שחיפוש פטנטים הוא התהליך שבו פטנטים, המצאות או רעיונות נבחנים במטרה למצוא מידע קרוב ככל האפשר. אם הגדרה זו לא מאוד ברורה, אל דאגה שכן ישנם סוגים שונים של חיפושים וקשה להכליל את כולם בהגדרה אחת. מאמר זה ינסה לפרוס ולפשט את העניין עבורכם.
ככלל, לפני שניגשים לחיפוש פטנטים כדאי מאוד להיעזר במשרד עורכי דין ועורכי פטנטים לבחינת השאלה הבסיסית – האם ההמצאה פטנטיבילית ברמה הבסיסית ביותר. לא מעט פעמים הגיעו ממציאים ניגשים לביצוע חיפושי פטנטים בחברות מסחריות כשמלכתחילה ההמצאה אינה פטנטבילית, עניין שהוא בזבוז מיותר של כסף וזמן.
ישנן 3 רמות של חיפושי פטנטים:
1. חיפוש עצמאי – כזה שאתה יכול לעשות לבד בבית במאגרי המידע הפתוחים לציבור.
2. חיפושים ע"י חברות מסחריות.
3. חפושים ע"י משרדי עורכי דין ועורכי פטנטים.
חיפושים שנעשים ע"י חברות מסחריות מספקים לממציא אוסף של בקשות לפטנטים ופטנטים רשומים אולם הן אינן יכולות ואסור להן לספק לממציא חוות דעת. כלומר הממציא נשאר עם תוצאות שעליו לנתח לבד או לפנות עימן למשרד עורכי דין ועורכי פטנטים (ולשלם עוד). יש לציין שחוות דעת שניתנת על ידי משרד עורכי דין ועורכי פטנטים על בסיס חיפוש שלא בוצע על ידי המשרד - היא חוות דעת חלקית ביותר ויש קושי להגן עליה בבתי משפט ומול משקיעים.
חיפושים שנעשים ע"י משרדי עורכי דין ועורכי פטנטים מתמקדים בלתת לממציא חוות דעת ופחות מתמקדים בלספק לממציא אוסף של תוצאות רנדומליות. מאחר וחוות הדעת מחייבת מומחיות בעריכת וניתוח בקשות פטנט – רק משרדי עורכי דין ועורכי פטנטים, אשר עוסקים בעריכת פטנטים ואכיפת זכויות פטנט בפועל יכולים לספק זאת.
כל ממציא צריך להחליט מהי רמת החיפוש שמספיקה לו לדעתו ולפעול בהתאם.
ישנם כמה סוגים של חיפושי פטנטים, ובהם חיפושי חדשנות (הנקראים גם חיפוש פטנטבליות, Patentability searches), חיפושי חופש פעולה או חיפושי הפרה (הנקראים גם Clearance, Freedom to Operate, or Right To Use searches), הכנה לאכיפה (Validity searches, Invalidity, or Enforcement Readiness searches) וחיפושי מצב הידע או ידיעות (State of the Art searches, Collection searches(. לכל חיפוש מטרה שונה ודורש אסטרטגיית חיפוש שונה.
סוג החיפוש הנפוץ ביותר. חיפושי חדשנות או פטנטביליות מתבצעים כאשר לממציא יש המצאה שהוא מעוניין להגיש בגינה פטנט ומעונין בכלי עזר להחליט לפעול או לא מאחר והמבחן המשפטי הראשון שעל בקשת פטנט לעבור בדרך לרישומה כפטנט היא חדשנות. אם לב ההמצאה תואר בפרסום קודם – ההמצאה אינה חדשנית.
בחיפושי חדשנות אין מגבלות תאריך, כלומר החיפוש מתבצע על פני כלל הפטנטים והבקשות שניתן לאתר ואם מאתרים פטנט שמכיל את לב ההמצאה שתיאר הממציא אין זה משנה אם הפטנט הוגש לפני 60 שנים או לפני שנתיים.
רוב חיפושי החדשנות מתבצעים לגבי מאגרי פטנטים בלבד, זאת על אף שפרסום קודם שנעשה בדרך אחרת גם יפגע בכשירות בקשת הפטטנ להירשם. 2 הסיבות העיקריות שבגינן חיפושים אלו מתבצעים רק במאגרי הפטנטים הן: 1. שיקולי תקציב (חיפושים מקיפים נוטים להיות צרכני זמן גדולים ועל כן יקרים) 2. מבצע החיפוש מעוניין לחקות את עבודת בוחן הפטנטים שבמועד מאוחר יותר יבצע חיפוש משלו על מנת לקבוע האם ההמצאה כשירה לרישום כפטנט או לא.
הרעיון מאחורי חיפוש זה הוא לבדוק האם רשות הפטנטים רשמה פטנט או אישרה לרישום בקשת פטנט בטעות. בוחני פטנטים לרוב טובים בעבודתם אולם הם פועלים תחת מגבלות רבות וכמובן, כמו כולנו, הם בני אדם ועלולים לטעות. כך לדוגמא, בוחני הפטנטים מוגבלים במשך הזמן שיש להם לביצוע חיפוש, הם עלולים להגדיר את לב ההמצאה באופן שגוי וכן הלאה.
שתי דוגמאות עיקריות לסיבות לבצע חיפוש שכזה הן: 1. כאשר חברה נתבעת ע"י חברה אחרת בגין הפרת הפטנט. טענת ההגנה העיקרית בתביעות הפרת פטנטים היא שבעל הפטנט לא היה זכאי לפטנט מלכתחילה ועל כן אינו יכול לקבל את הזכות השלילית למנוע מאחרים שימוש בהמצאה ו-2. במהלך בדיקות נאותות (due diligence( כאשר החברה הרוכשת מעוניינת לוודא כי לפטנט יש ערך.
בעוד ובחיפוש חדשנות התיאור בכתב שסיפק הממציא הוא הבסיס לחיפוש בחיפוש זה הבסיס לחיפוש הוא סטהתביעות של הפטנט הרשום.
בחיפוש זה המטרה היא למצוא ידע קודם הרלוונטי לאישורן של התביעות. יש להדגיש – של התביעות בלבד, לא של הרעוין הכללי, לא של כלל הבקשה לפטנט אלא רק של התביעות ולכל תביעה בנפרד (בשונה מחיפוש חדשנות). מאחרו וצריך לבצע חיפוש לכל תביעה, לרוב חיפושים אלו אורכים זמן רב.
חיפוש מוצלח מסוג זה יאתר מים קודים שבוחן הפטנטים פיספס. כלומר שהתביעות אושרו בטעות שכן מישהו אחר כבר פרסם את ההמצאה לפני שהבקשה שבוחנים הוגשה.
נדגיש – הוגשה. בחיפוש זה תאריך הגשת הבקשה (או בקשת הבכורה עליה נסמכת הבקשה) הוא התאריך החשוב ביותר בחיפוש זה והתוצאות מסוננות בהתאם לתאריך זה. אין זה משנה מתי הפטנט אושר לרישום או נרשם בפועל. בחיפוש זה אנו מחפשים ידע קודם נכון לתאריך הגשת הבקשה שכן אם היו פרסומים אחרי הגשת הבקשה אין זה רלוונטי לעניין קיבול בקשת הפטנט שממנה צמח הפטנט אותו בוחנים כעת. במילים פשוטות – אנו רוצים להראות שבעל הפטנט לא היה הראשון לחשוב ההמצאה.
חיפושי חופש פעולה / חיפוש הפרה
מטרת חיפוש מסוג זה הוא לבדוק אם המוצר שלנו אינו מפר פטנטים של אחרים.
בחיפוש מסוג זה מתבססים על המוצר עצמו ועל כן לרוב חיפושים אלו יתבצעו בשלב מאוחר של תהליך הפיתוח.
מחפשים רק פטנטים רשומים שכן כל פרסום אחר אינו רלוונטי לשאלה "האם אני מפר פטנטים של אחרים" וזאת בשונה משאר החיפושים שם יכולות להיות משמעויות רציניות למידע שאינו פטנטי.
בפטנטים הרשומים שאתרנו עלינו לנת היטב את התביעות על מנת לבחון האם הן מכסות את המוצר שלנו או חלקים ממנו.
רק פטנטים בתוקף רלוונטיים, פטנט שפג תוקפו או נזנח אינו מעניין אותנו (אלא אם הוא עדיין במצב שניתן להחיותו).
חיפוש מסוג זה נועד להראות לממציא, לחברה מפתחת או לחברה המעוניינת לרכוש ידע או טכנולוגיות מה מפותח בתקופה האחרונה בתחום הספציפי.
בחיפוש שכזה מאתרים פטנטים "צעירים" בתחום ספציפי, לרוב צר מאוד (שכן אחרת יהיו תוצאות רבות מאוד). חיפוש מסוג זה לרוב לא יכלול חוות דעת כלשהי.
איך עושים את זה? חיפוש פטנטים עשה זאת בעצמך
ביצוע חיפוש פטנטים ממצה אינו עניין פשוט, מעבר לצורך בהכרת הטרמינולוגיה המדויקת בתחום ההמצאה יש צורך להגדיר את נקודות החדשנות בצורה מדויקת, לתכנו כראוי את אסטרטגיית החיפוש, לאתר את מאגרי המידע המתאימים ולבנות שאילתות חיפוש שמצד אחד לא יובילו לקריאת מאות ואלפי פטנטים ומצד שני לא ידלגו על מידע קריטי.
משרדי עורכי פטנטים נוהגים להשתמש במאגרי מידע מסחריים אשר יוצרים אוספים גדולים של פטנטים ומאפשרים חיפוש הומוגני בכל המאגרים יחדיו. מאגרים אלו יקרים למדי אולם ישנם כמה מאגרי מידע הפתוחים לכלל הציבור ובהם כל ממציא יכול (ורצוי שיעשה) לבצע חיפוש עצמאי:
רשות הפטנטים האמריקאית (USPTO)
רשות הפטנטים האירופאית (EPO)
ארגון הקניין הרוחני הבינלאומי (WIPO)
גוגל פטנטס (GOOGLE PATENTS)
חשוב לזכור שלכל מאגר שכזה מגבלות משלו ביחס לאילו פטנטים מופיעים, כך לדוגמא פטנטים ישנים עלולים שלא להופיע וכן בקשות חדשות שטרם פורסמו או שטרם הפכו לזמינים.
א. חיפוש לפי מילות מפתח
הדרך הבסיסית והטבעית ביותר היא לחפש לפי מילות המפתח. כך ניתן לבנות שאילתות מורכבות תוך שימוש באופרטורים בוליאניים.
האופרטור AND מאפשר לבצע שאיתות כגון car AND wash והתוצאות שנקבל הן כל המסמכים בהם שתי המילים מופיעות.
האופרטור OR מאפשר לבצע שאילתות כגון car OR wash והתוצאות שנקבל הן כל המסמכים בהם לפחות אחת מהמילים מופיעות.
האופרטור NOT מאפשר לבצע שאילתות כגון car NOT wash והתוצאות שנקבל הן כל המסמכים בהם המילה car מופיע אך לא מופיעה בהם המילה wash.
כעת אנו יכולים להרכיב שאילתות מורכבות יותר תוך שימוש בסוגריים, כגון:
(((car or automotive) not train) and wash and (machine or device)) not train soap
ב. חיפושים לפי סיווגי פטנטים
חיפוש לפי סיווגים נחשב לחיפוש מורכב יותר אולם מאפשר חיפוש בחתך מדויק של טכנולוגיה.
כל בקשת פטנט שמוגשת מסווגת לפי התחום הטכנולוגי אליה היא משתייכת.
את הסיווגים הבינלאומיים אפשר לאתר באתר הארגון הבינלאומי לקניין רוחני , את הסיווגים האירופאיים (שהם למעשה הרחבה של הבינלאומיים) אפשר למצוא באתר ה-EPO ואת האמריקאי אפשר לאתר באתר ה-USPTO.
כך לדוגמא בסיווג האמריקאי כריות אוויר לרכב קרקעי יסווגו תחת 280/728.1+ ואילו בסיווג הבינלאומי יהיו B60R 21/16 .