אמנת בודפשט
האמנה נחתמה ב28 לאפריל שנת 1977. מטרתה לאפשר גילוי נאות לצורך רישום פטנט בכל הנוגע לחומר ביולוגי. תחת האמנה, יש הסכמה על הפקדת המיקרואורגניזמים תחת הIDA ( International Depository Authority) המטרה למנוע את הצורך בהפקדה נפרדת בכל מדינה בה מוגשת הבקשה להגנה. מוסד מקבל הכרה כIDA באמצעות התחייבות מצד רשות הפטנטים המקומית בפני המנהל הכללי של ארגון הקניין העולמי (WIPO) שהמוסד עומד בכל התקנים הנדרשים.
היתרון בהפקדה הוא במקרים בהם המצאה כוללת בתוכה חומר ביולוגי ובו המילים לבדן אינן יכולות לתאר את אופן הייצור והשימוש של ההמצאה באופן הדיר, מכיוון שתיאור מילולי מושלם של מיקרואורגניזמים בפרטים שיאפשרו לצד שלישי להוציאו לפועל הוא לרוב בלתי אפשרי.
החומרים הכלולים בטווח המאושר להפקדה הם: תאים (בקטריות ושושלות תאים אאוקריוטים), פיטריות ונבגי צמחים, באקטריופאג'ים, וקטורים גנטיים (כדוגמת פלסמידים או וירוסים) המכילים גן או מקטע DNA, אורגניזמים המשמשים לביטוי גנים (צמחים טרנסגניים, למשל), וירוסים והיברידמות.
האמנה קוראת להקמת אסיפה שתפקידה לבצע תיקונים ושנויים בהוראות האמנה. חברות באמנה פתוחה לחברות האמנת פריז להגנה על קניין תעשייתי. כל מסמך המצריך אשרור הנוגע להסכם יש להגיש למנהל הכללי של WIPO, ארגון הקניין הרוחני העולמי.
אמנת האג
אמנת האג היא למעשה הסכם המורכב ממספר אמנות נפרדות. כל מדינה יכולה להפוך לחברה ע"י חתימה על אמנה אחת מתוך האמנות המרכיבות את ההסכם. הדבר יוצר מצב בו מבקשי הגנה ממדינה מסוימת יכולים לבקש הגנה מתוקף האמנה עליה חתומה ארצם רק בארצות שחתומות גם הן על אותה אמנה.
למרות זאת, מטרתה של אמנת האג, העוסקת בהפקדה של מדגמים תעשייתיים, לפשט, לייעל ולהוזיל את תהליכי הרישום של מדגמים תעשייתיים. משך ההגנה שמקנה הרישום הוא 5 שנים וניתן להאריכה עד למקסימום המותר במדינה בה מבוקשת ההגנה.
תרומתה של האמנה מתבטאת במתן אפשרות להגשת הבקשה בשפה אחת בלבד ובתשלום סט אגרות אחד בלבד במספר מדינות. השפות בהן ניתן לכתוב את הבקשה הן אנגלית, ספרדית או צרפתית. בקשה יחידה יכולה להכיל עד 100 מדגמים שונים (בתנאי שכולם באותו סיווג).
הבקשה עוברת בדיקה בלשכה הבינלאומית של WIPO (ארגון הקניין הרוחני העולמי) אשר מאפשרת תיקון של חריגות מסוימות בבקשה. לאחר מכן המדגם נקלט ומפורסם אלקטרונית. כל מדינה החברה באמנה מחויבת להודיע ללשכה הבינלאומית של WIPO במידה ולדעתה המדגם אינו עומד בקריטריונים והיא מסרבת לרישומו.
לעמוד המאמר הראשי לחץ על הקישור –> פטנטים
לעמוד הבא לחץ על הקישור –> משרד עורכי פטנטים