שאלות נפוצות בסימני מסחר
מהו סימן מסחר?
סימן מסחר הוא סימן המשמש או מיועד לשמש לאדם לעניין המוצרים או השירותים שהוא מייצר או עוסק בהם.למעשה, מבחינה משפטית, סימן המסחר הוא הכלי שבאמצעותו מגינים על מוניטין ובמקביל מגינים על ציבור הרוכשים מהטעיה.
מה יכול לשמש כסימן מסחר?
כל דבר אשר מאפשר לקהל הצרכנים לזהות את מקור המוצרים/שירותים עם בעל הסימן ואשר מייחד את המוצרים/שירותים מכאלה של יצרן/ספק אחר יכול לשמש כסימן מסחר. דוגמאות:•מילה או שם
•משפט קצר או סיסמא(סלוגן)
•אופן הצגת המילה
•סמל או ציור (לוגו)
•דמות
•צורה
•עיצוב ייחודי בבניה
•אופי האריזה (מראה המוצר)
•צליל
•משפט שנאמר
•רצף של תווים מוזיקליים
•חלק מיצירה מוזיקלית
•צבע
•ניחוח:
•תצוגת אורות
איך לבחור סימן מסחר?
קיימים משתנים רבים בבחירת סימן מסחר. הדבר החשוב מכל הוא לבחור סימן בעל ייחודיות אשר יאפשר לצרכנים להבדיל את מוצריך ממוצרים אחרים ויאפשר להם לזהות אותך כמקור המוצרים/שירותים. לא רק שאין צורך שהסימן יהיה תיאורי, למעשה, עדיף שהסימן יהיה כמה שפחות תיאורי. יש טווח רחב של סימני מסחר שנעים בין סימנים חלשים מאוד לסימנים חזקים מאוד.
איך יודעים אם אפשר לעשות שימוש בסימן מסחרי?
יש לבחור את הסימן בקפידה לפני שמתחילים את השימוש בו ולוודא שהוא לא מהווה הפרה של סימן אחר. ניתן לבצע חיפוש סימן מסחר. לאור מורכבות מאגרי המידע ומורכבות המבחנים המשפטיים המשמשים לבחינת שאלה זו, אנחנו ממליצים לבצע תחילה חיפוש מקדים באופן עצמאי ולאחר מכן, כשהחלטת על מספר מצומצם של סימני מסחר שמתאימים לדעתך, פנה אלינו לחיפוש מקצועי.
הקמתי חברה וקיבלתי אישור על השם מרשם החברות, האם הדבר אומר שאני יכול לעשות שימוש בשם כסימן מסחר?
לא! רישום שם החברה ברשם החברות לא מהווה אישור זמינות השם לשימוש ואינו מהווה תחליף לרישום סימן מסחר. השם הנרשם ברשם החברות נבדק רק על מנת לוודא שהוא אינו זהה לשמה של חברה רשומה אחרת. רשם החברות מעוניין לוודא שקיים הבדל בשם שיספיק על מנת להבחין בין שם החברה שלך לחברות אחרות על מנת לחייב אותך בתשלום מס חברות או לאפשר את איתור החברה למטרות תביעה. יכולות להיות רשומות ברשם החברות מספר חברות בעלות שם ומוצרים דומים למרות שמנקודת המבט של סימני מסחר קיימת אפשרות ברורה להטעיה. כמו כן, בארה"ב למשל, כל מדינה עורכת חיפוש לשמות חברות רק בגבולות אותה המדינה ללא בדיקה במאגר הפדראלי כך שלמעשה יכולה להיות כבר חברה רשומה תחת שם זהה בכל אחת מ49 המדינות הנותרות.
לאחר שבחרתי סימן, איך אני הופך אותו לשמי המסחרי?
למעשה לא ניתן "להפוך" את סימן המסחר לשום דבר. יש לשים לב ש-"סימן מסחר" הוא שם עצם ולא פועל, זה משהו שנמצא בבעלותך ולא משהו המציין פעולה שאתה עושה. אתה יכול ליצור את הזכויות שלך על סימן מסחר בכך שתתחיל להשתמש בו ביחס לסחורות או מוצרים שאתה מוכר. במידה ונעשה שימוש נכון בסימן המסחר הזכויות על הסימן ישמרו כל זמן שימשך השימוש בסימן המסחר. סימן המסחר שלך מקנה לך את הזכות למנוע מאחרים את השימוש בסימנים דומים.
אם אני רושם סמן מסחר בסיווג אחד, האם מישהו אחר יכול לרשום את הסימן בסיווג אחר?
תיאורטית כן ובמקרים מסוימים אפילו באותו הסיווג, זאת על אף שרשויות הפטנטים השונות מסרבות רישום של סימני מסחר אשר עלולים לפגוע בציבור (ע"י גרימת הטעייה) וכאלו העלולים לפגוע בזכויותיו של בעל סימן רשום אחר או בעל בקשה לרישום סימן מסחר.
לכמה זמן תקף סימן המסחר שלי?
ימן מסחר שנרשם תקף מיום הגשת הבקשה לרישום סימן המסחר ועד לתום 10 שנים מהבקשה הבקשה. בתום 10 השנים ניתן לחדש את רישומו של הסימן. אין מגבלה על מספר החידושים ולמעשה, כל עוד יש שימוש בסימן המסחר, אפשר לחדשו עד אין סוף.
האם רישום סימן המסחר בארץ מקנה לי הגנה בינלאומית?
לא. זכויות קניין רוחני, למעט זכויות יוצרים, מוגנות באופו נפרד בכל מדינה. על כן, עצם רישום סימן מסחר בישראל אינו מקנה לך יכולת לאכוף את זכויותיך במדינות אחרות.עם זאת, תחת אמנות שונות בהן ישראל חברה, רישום סימן מסחר בישראל (או אף הגשה בקשה לרישום) יכול לשמש כבסיס להגשת בקשה לרישום במדינות אחרות.
מהו פרוטוקול מדריד
פרוטוקול מדריד הוא אמנה בין מספר גדול של מדינות המאשרת לארגון הקניין הרוחני הבינלאומי (WIPO) לנהל הגשות של בקשות לרישום סימני מסחר באותן המדינות. באמצעות מערכת זו בעלים של סימן מסחר יכול להגן על סימן במדינות שונות בהגשת בקשת רישום אחת המתבססת על בקשת הרישום במדינת הלאום של בעל הסימן. הגשת בקשות לרישום סימני מסחר באמצעות פרוטוקול מדריד לעיתים מומלץ ביותר ולעיתים אינו מומלץ, שכן ישנן מדינות שבהן לא מומלץ להגיש באמצעות הפרוטוקול לאור דרישות החוק המקומי (לדוגמא: ארה"ב).
קיבלתי הודעה בדואר מגוף לא ברור עם דרישה לתשלום, מה עלי לעשות?
לאחרונה יש מגיפה של חברות השולחות מכתבים שנראים כמו הודעות וחשבונות לתשלום הנוגעים לבקשות סימני מסחר שנמצאות בבחינה או סימנים רשומים. לכל החברות האלה שמות שנשמעים כמו סוכנויות ממשלתיות וגם מראה המכתב רשמי, לעיתים עם העתקים של חותמות אמיתיות. לרוב חברות אלה מציעות לרשום את סימן המסחר שלך במאגר או כלשהם או מציעות שירות דומה. חברות אלה אמורות לציין שההודעה היא למעשה בקשה לתשלום עבור שירות שאינך באמת צריך אך כשהן עושות זאת, אם בכלל, האזהרה קבורה עמוק במכתב, באותיות קטנות וקשות לקריאה. שירותים אלה נמצאים על הגבול בין שירות חוקי להונאה ולעיתים אף חוצים את הגבול באופן מובהק. במידה והנך מיוצג על ידי משרד עורכי דין ועורכי פטנטים - כל דרישות התשלום אמורות להגיע למשרדם וכן מומלץ להתייעץ עם המשרד בעת קבלת כל מסמך שכזה.
בעלות על סימן מסחר – מי יכול להגיש בקשה לרישום סימן מסחרי?
כל אדם וכל ישות משפטית (חברה, עמותה, אגודה וכדומה) יכולים להיות הבעלים של סימן מסחר.
היקף ההגנה של סימני מסחר – מה יכול לקבל הגנה כסימן מסחר רשום?
כל דבר אשר מאפשר לקהל הצרכנים לזהות את מקור המוצרים/שירותים עם בעל הסימן ואשר מייחד את המוצרים/שירותים מכאלה של יצרן/ספק אחר יכול לשמש כסימן מסחר.
סימנים מוכרים היטב – האם ניתן לקבל זכויות של סימן מסחרי ללא רישום?
כן, אם סימן מסחר הופך בחלוף השנים ולאור שימוש מסיבי לסימן המזהה את מקור המוצרים בצורה ברורה וחדה אז הוא יכול לקבל הגנה מכח היותו סימן מסחר מוכר היטב (לעיתים נקרא סימן מסחר מפורסם). דוגמאות לסימני מסחר מוכרים היטב: קוקה-קולה, במבה ו-נייקי.
טווח הזמן לרישום סימן מסחר – כמה זמן לרוב אורך הרישום?
תוכן אקורדיוןהגשת בקשה לרישום סימן מסחר, כאשר נעשית על ידי משרדים המתמחים בכך, נעשית בצורה אלקטרונית ולכן ניתן להגיש בקשה לרישום סימן מסחר "מהיום להיום". לאחר הגשת הבקשה, הבקשה ממתינה לבחינה ברשות הפטנטים, לצערנו, שלב זה לוקח כיום למעלה משנה. כאשר הבקשה נבחנת יכולות להיות הסתייגויות לבוחני סימני המסחר ויש צורך לענות (לעיתים למספר סבבים של הסתיגויות). לאחר שבוחני סימני המסחר מקבלים את הבקשה לרישום, הבקשה מתפרסמת במשך שלושה חודשים לצורך התנגדויות של צדדים שלישיים. במידה ולא מוגשות התנגדויות, הסימן נרשם. בתהליך כולו ינוע בממוצע בין שנה וחודשיים לשנה ותשעה חודשים. ישנה אפשרות לזרז את הבחינה במקרים ספציפיים ובכפוף לתשלום אגרה, הגשת תצהיר והסכמה של מחלקת סימני מסחר ברשות הפטנטים.
שיטת הסיווגים – לפי איזו שיטתה מתבצעים הסיווגים ואיך היא נבדלת משיטת הסיווגים הבינלאומית בהקשר לטובין ולשירותים עליהם ניתן לבקש הגנה?
רשות הפטנטים הישראלית עושה שימוש בשיטת הסיווג הבינלאומית על פי אמנת ניצה והפירוט מופיע בתוספת הרביעית לתקנות סימני המסחר.