June 25, 2011
הרפורמה בדיני הפטנטים בארה"ב עברה את מכשול הקונגרס. הקונגרס הצביע ב-23 ביוני 2011 ברוב מכריע (304 לעומת 117) והעביר את ה-America Invents Act. הצעת חוק זו באה במקביל להצעת החוק שעברה בחודש מרץ 2011 בסנאט (גם שם ברוב מכריע 95-5).
לב שתי ההצעות דומה ומתייחס בייחוד להעברת ארה"ב משיטת "הראשון להמציא" לשיטת "הראשון להגיש בקשת פטנט" ("first to invent" לעומת "first to file") ובכך להתאים את המצב בארה"ב למצב ברוב (אם לא בכל) העולם וכן הפיכת משרד הפטנטים (USPTO) לרשות סגורה בכל הקשור בתקציבה, כלומר משרד הפטנטים יגבה את האגרות וישתמש בהם במקום שהממשל יגבה את הכספים ויקציב סכום קבוע למשרד הפטנטים אשר טוען מזה שנים שהוא מתוקצב בחוסר למרות גביית האגרות המשמעותית ממציאים ובעלי פטנטים (רשות הפטנטים בישראל עברה תהליך דומה והפכה לרשות המנהלת את כספיה בעצמה).
למרות שההצעות עברו גם בקונגרס וגם בסנאט ולמרות שהנשיא אובמה אמר שיחתום ויאשר את הרפורמה, השינוי עדיין לא יכול להתרחש. על מנת שהרפורמה תיכנס לתוקף על הסנאט והקונגרס להגיע לנוסח אחיד של הצעת החוק ולאחר מכן עליהם להצביע, בסנאט ובקונגרס בנפרד, פעם נוספת.
ההבדל העיקרי בין ההצעות מתייחס לכמה כסף יגיע למשרד הפטנטים. בעוד שהצעת הסנאט קובעת כי כל הכספים יוקצו למשרד הפטנטים, הצעת הקונגרס מקצה סכום ידוע מראש למשרד הפטנטים וכל סכום עודף יועבר לאוצר המדינה ומשרד הפטנטים יצטרך לבקש מהקונגרס את העודף בצורה אקטיבית.
יש לציין שתומכות בחוק חברות הענק כמו IBM, אפל, דל וגוגל וכי יש במעבר מ-"הראשון להמציא" ל-"ראשון להגיש בקשת פטנט" בכדי להחליש את כוחם של הממציאים העצמאיים ולחזק את כוחם של תאגידי הענק. עניין זה הוביל לטענה של מתנגדי השינוי כי השינוי הוא כלל אינו חוקתי שכן החוקה האמריקאית מתייחסת ברצינות רבה להמצאות ולממציאים עצמם:
To promote the Progress of Science and useful Arts, by securing for limited Times to Authors and Inventors the exclusive Right to their respective Writings and Discoveries
החוקה, לטענתם, קובעת כי ניתן לספק מונופול (כלומר פטנט רשום) רק לממציאים כך שאם תוגש בקשת פטנט ע"י מי שאינו הממציא ובכך תגרום לאובדן הזכויות של הממציא הרי שתהיה זו פגיעה בזכותו החוקתית של הממציא.