April 26, 2010
בתקופה האחרונה ישנו פרץ אדיר של תביעות כנגד חברות אמריקאיות גדולות בגין סימון שגוי/מטעה של פטנטים על גבי מוצרים שנמכרים בארה"ב. סימון מטעה יכול להיות לדוגמא סימון מוצר בפטנט רשום מס' X כאשר אותו מוצר או רכיביו אינם מוגנים ע"י הפטנט; או לדוגמא מצב בו פטנט פג תוקף וכדומה.
החוק האמריקאי מתנה קבלת חלק מהפיצויים בידיעת המפר על כך שיש פטנט או כראיה לכך שההפרה נעשתה בזדון, דבר שכמובן מהווה אינטרס ברור לבעל הפטנט לסמן את מוצריו כמוגני פטנט ולציין את מספרי הפטנט הרלוונטיים.
אולם, הסימון אינו פטור מסיכונים. החוק האמריקאי מגדיר עילת תביעה בגין סימון מוטעה של פטנטים על גבי מוצרים. עילת תביעה זו מאפשרת הגשת תביעה ייצוגית המאפשרת לכל אחד לתבוע בשם המדינה. בגין כל הפרה יקנס המפר בסכום של לא יותר מ-$500, הסכום נשמע זעום, אולם בפס"ד Forest Group v. Bon Tool קבע בית המשפט הפדארלי שכל מוצר שסומן מהווה הפרה נפרדת וכך הקנס בגין 1,000 מוצרים שסומנו צומח ל-$500,000 והמכפלות ברורות. קנס זה מתחלק שווה בשווה בין התובע הייצוגי והממשל הפדראלי הומשום כך הוא אינטרס משמעותי להגשת תביעות מסוג זה ואכן בחודשים האחרונים ישנה עליה מטאורית בכמות התביעות המוגשות מכח עילה זו (למעלה מ-150 תביעות ב-23 מדינות מתחילת השנה).
החלק הרלוונטי מהחוק האמריקאי:
… Whoever marks upon, or affixes to, or uses in advertising in connection with any unpatented article the word "patent" or any word or number importing the same is patented, for the purpose of deceiving the public; or Whoever marks upon, or affixes to, or uses in advertising in connection with any article the words "patent applied for," "patent pending," or any word importing that an application for patent has been made, when no application for patent has been made, or if made, is not pending, for the purpose of deceiving the public – Shall be fined not more than $500 for every such offense.
אמנם סימון המוצרים נראה כמו עניין פשוט, כמעט טריוויאלי, אך לא זה המצב בחברות גדולות שבהן יכולים להיות מוצרים המשתמשים במספר פטנטים שהיקף הגנתם עלול להשתנות עם הזמן או עם שינוי המוצר לאורך זמן. גם הריחוק בין המח' המשפטיות המנהלות את תיקי הפטנטים לבין מחלקות הייצור והפרסום גורמות לקשיים משמעותיים במעקב זה. לאור כך, אנו צופים כי יותר ויותר תביעות מסוג זה יוגשו בתקופה הקרובה.
על מנת להימנע מסימון שגוי יש להתייעץ ולשתף את משרד עורכי הפטנטים שלכם בטרם תאשרו את הכיתוב על גבי המוצרים או אריזתם.