הליך רישום פטנט הוא הליך ארוך ומורכב. הגנת הפטנט היא טריטוריאלית, היינו כל מדינה מאפשרת קבלת זכות משפטית בצורה נפרדת לחלוטין ולכן יש צורך בניהול הליך רישום נפרד עבור כל מדינה מה מעוניינים לקבל פטנט רשום. למרבה הצער, אין "פטנט בינלאומי" המאפשר רישום פטנט בכל העולם, או בחלקו, בצורה אחידה ולא צפוי כי יהיה כזה בעתיד הנראה לעין.
על מנת להבין מדוע לא ניתן לענות בקלות על השאלה מהי עלות רישום הפטנט צריך ראשית להבין כי תהליך רישום פטנט מורכב ממספר רב של תהליכי משנה הפרוסים על פני כמה שנים.
השאלה הנכונה שעל יזם לשאול עצמו בתחילת הדרך צריכה להיות "מהי ההוצאה הנדרשת בתקופת הזמן הראשונית". יש להדגיש כי תקופת הזמן הראשונית משתנה מיזם ליזם וממיזם למיזם.
רישום הפטנט שלך מתחיל אצלנו!
צור קשר עכשיו לתיאום פגישת ייעוץ ראשונית בטלפון 03-7585777
או השאר פרטיך בטופס בתחתית העמוד ואנו ניצור עמך קשר בהקדם האפשרי
חשוב לזכור:
1. חשיפת ההמצאה לפני הגשת בקשה לרישום פטנט גורמת לאובדן הזכויות בפטנט
2. פטנטים נרשמים בשיטת "כל הקודם זוכה", כלומר הראשון שמגיש את בקשת הפטנט
בזכות אמנות בינלאומיות, כגון אמנת פריז, תחילת תהליך רישום הפטנט היא יחסית פשוטה וכוללת חיפוש פטנטים, עריכת בקשה לרישום פטנט והגשת הבקשה במדינה ראשונה אשר נבחרה כמתאימה למיזם וליזם. ברובם המכריע של המקרים, שלושת פעולות אלו הן הפעולות היחידות אשר יובילו לעלויות כספיות מצד היזם במהלך השנה הראשונה לתהליך רישום הפטנט.
השלבים העיקריים בהליך רישום הפטנט הינם:
חיפוש פטנטים, חיפוש חדשנות או חיפוש אחר ידע קודם (אשר כולם כינויים שונים לאותו החיפוש וזאת בשונה מחיפוש הפרה, freedom to operate וסוגי חיפושים אחרים). הגם שחיפוש פטנטים או חיפוש חדשנות אינו שלב חובה, היינו אין לממציא חובה בדין לבצעו, הרי שהוא לרוב מומלץ מאוד ויכול לאפשר את גדיעת ההליך במידה וימצאו פרסומים קודמים הפוגעים בחדשנות ו/או בהתקדמות ההמצאתית שמוצגת בהמצאה הנוכחית. בשלב הראשון מומלץ לממציא לבצע חיפוש שכזה בצורה עצמאית ובאמצעים חינמיים כגון מערכת חיפוש הפטנטים החינמית של גוגל. בשלב השני מומלץ לבצע חיפוש באמצעות משרד עורכי דין ועורכי פטנטים אשר יכול לא רק לאתר את הפרסומים הקודמים הרלוונטיים אלא גם לספק חוות דעת אודות הפגיעה האפשרית בחדשנות ו/או בהתקדמות ההמצאתית. יש לזכור כי אך ורק עורכי דין ועורכי פטנטים מוסמכים רשאים לספק חוות דעת, אפילו אם מדובר בחוות דעת בסיסית ביותר כגון האמירה "נמצא ידע קודם" שכן ברובם המכריע של המקרים יש לבצע בחינה משפטית של הפרסום הקודם על מנת לקבוע את המסקנה המשפטית שאכן נמצא ידע קודם הפוגע בחדשנות ו/או בהתקדמות ההמצאתית. עלות חיפוש פטנטים משתנה מאוד ותלויה במספר שעות החיפוש שהוגדרו, עלויות מאגרים מיוחדים וכדומה.
עריכת בקשת הפטנט. בקשת פטנט הינה מסמך משפטי ולא מסמך הנדסי. יש לציין בייחוד כי התביעות בבקשת הפטנט, הלוא הן החלק העיקרי של בקשת הפטנט מנתחים תמיד בעין משפטית ולא בעין הנדסית. עלות עריכת הבקשה משתנה מאוד בהתאם להיקף העבודה הנדרש לעריכתה. יש לשים לב כי לעיתים דווקא המצאות פשוטות יהפכו לבקשות שיקר יותר לערוך שכן נדרשת מומחיות יתרה והקפדה רבה יותר ועל כן משך ומורכבות העבודה עולים.
הגשת הבקשה במדינות בהן מתבקשת הגנה משפטית. כאמור לעיל, על מנת לקבל הגנה משפטית על המצאה יש להגיש בקשה לרישום פטנט בכל מדינה בה מבוקשת הגנה שכזו. את ההגשה במדינות השונות ניתן לעשות בבת אחת כבר בתחילת ההליך אולם נהוג לפצל את ההגשות על פני שנתיים וחצי (30 חודשים) בהתאם לאמנות פריז וה-PCT.
בחינת הבקשה בכל מדינה בנפרד. מאחר ופטנט רשום ניתן רק לאחר בחינה מהותית ובחינה פרוצדוראלית של הבקשה, בכל מדינה יקבל הממציא דו"ח בחינה עליו ידרש להגיב במענה משפטי אשר יתגבר על ההשגות של הבוחן. כמעט בלתי אפשרי להעריך מראש את העלויות של רכיב זה בתהליך שכן כל דו"ח בחינה יכול להיות פשוט מאוד או מורכב מאוד, יכול להיות דומה לדו"חות בחינה אשר הממציא כבר השיב עליהם ויכול שלא.
הליכים פרוצדוראליים, קיבול ורישום הפטנט ואחזקתו לאחר רישומו. במדינות רבות ישנם הליכים פרוצדוראליים רבים במהלך תקופת הבחינה, כגון חובה לתשלום אגרת שנתית, חובה להגשת בקשה לבחינת הבקשה וכדומה. הליכים אלו עלולים להיות יקרים למדי אולם רובם מתחילים רק בשנה השלישית לחייה של משפחת הפטנטים. כמו כן, הליכי קיבול הבקשה לרישום ורישומה בפועל כרוך במדינות רבות הן בהליכים פרוצדוראליים להם יש עלות והן באגרות קיבול, פרסום ורישום. למרבה הצער, גם לאחר רישומו של הפטנט לא נגמרות ההוצאות. מאחר והגנת הפטנט ניתנת לתקופה ארוכה (20 שנים) רוב המדינות דורשות אגרות חידוש מדי שנה או מדי כמה שנים.
לסיכום, הליך רישום הפטנט, כפי שצוין לעיל הינו ארוך ומורכב אולם על היזם להתמקד תמיד אך ורק בעלויות השלבים הראשוניים שכן רוב המיזמים יישאו בעלויות רישום הפטנט על בסיס הכנסות מהפעלת ההמצאה ו/או על בסיס השקעות של משקיעים פרטיים, קרנות הון סיכון, קרנות תמיכה ממשלתיות וכדומה.