ראשית, PCT או בשמה המלא PATENT COOPERATION TREATY, הינה אמנה משנת 1970, בה חברות מדינות רבות, וליתר דיוק, נכון לפברואר 2013, 146 מדינות. האמנה מנוהלת ע"י ארגון הקניין הרוחני העולמי (WIPO).
בקשת ה- PCT עצמה אינה באמת בקשת פטנט, אלא מהווה מעין "בקשת ארכה" משוכללת, ולכן לעולם לא תהפוך בעצמה לפטנט רשום, לא במדינה אחת ספציפית ובטח שלא בכל אחת מהמדינות החברות באמנה. לעומת זאת, בקשות פטנט לאומיות שיוגשו בשלב הלאומי על בסיס בקשת ה-PCT כן יהפכו, בתקווה, לפטנטים רשומים.
במסגרת הליך ה-PCT מופק דו"ח החיפוש, ששמו המלא הוא international search report and written opinion , הוא למעשה דו"ח הבחינה אשר מונפק ע"י בוחן מהרשות הבוחנת שנבחרה בעת הגשת הבקשה (INTERNATIONAL SEARCH AUTHORITY) וכולל את חוות דעתו הכתובה של הבוחן בעניין הפטנטביליות של הבקשה. במילים פשוטות יותר, הבוחן מצטט חומר כנגד הבקשה, כלומר את הפטנטים, בקשות הפטנט וכל חומר אחר שמצא בבדיקה שערך ואשר מהווים מכשול ושוללים את החדשנות או ההתקדמות ההמצאתית של בקשת הפטנט.
דו"ח החיפוש אינו מחייב את רשויות הפטנטים במדינות השונות ובכל מדינה תערך בחינה נפרדת ועצמאית לבקשה. אך יחד זאת, דו"ח חיפוש חיובי יכול להביא בחלק מהמדינות לחיסכון כספי משמעותי או לחיסכון בזמן ההמתנה לבחינה, שכן לעיתים ניתן "לדלג" על הבחינה המהותית בבקשת הפטנט המקומית ולהביאה לידי רישום או להוביל לזירוז הבחינה.
ברגע שהתקבל הדו"ח, ניתן לפעול בכמה דרכים בהתאם לאסטרטגיה שתתוכנן ע"י בעלי הפטנט ומשרד עורכי הדין ועורכי הפטנטים המייעץ להם:
1. לא לעשות דבר
מאחר ובקשת ה-PCT אינה בקשת פטנט של ממש, ניתן למעשה פשוט להתעלם מהדו"ח, בין אם הוא חיובי ובין אם הוא שלילי. באפשרות זו ניתן פשוט להיכנס בזמן המתאים לשלב הלאומי, בו מגישים בקשת פטנט בכל מדינה בה מעוניינים בהגנת הפטנט. מאחר והבוחנים במדינות השונות יודעים על קיומה של בקשת ה-PCT, ברוב המקרים הם יבדקו מה היו הטיעונים של הבוחן מטעם ה-PCT נגד רישום הפטנט וכך ניתקל בתגובות דומות במדינות השונות ועל כל אלו יצטרך הממציא להגיב בנפרד ובעלות הולכת וגדלה.
2. הערות לא רשמיות לבוחן
לעיתים ישנם מצבים בהם לא נדרש כלל שינוי בבקשת הפטנט. במקרים יחסית נדירים אלו, ניתן להגיש הערות לא רשמיות לבוחן. בהליך זה לא תתקבל תגובה כלשהי, אך התגובה תופיע בתיק הבקשה ובוחנים במדינות השונות יוכלו לראות את התגובה בעת שיבחנו את הבקשות בשלב הלאומי. אסטרטגיה זו מתאימה בד"כ כאשר הבוחן מציין בחוות דעתו כי נדרשות הבהרות כאלה או אחרות.
3. תיקון התביעות בבקשת הפטנט
ניתן להגיש בהליך מיוחד (המכונה "מענה לפי סעיף 19"), סט תביעות מתוקן לבקשת הפטנט, כמענה לדו"ח הבוחן.
מענה מסוג זה מוגש כאשר ניתן, ע"י תיקון התביעות בלבד, להתגבר על הסתייגויות הבוחן. ברוב המקרים מענה מסוג זה משמעו צמצום משמעותי של היקף ההגנה המבוקשת.
מענה מסוג זה מוגש כאשר ניתן, ע"י תיקון התביעות בלבד, להתגבר על הסתייגויות הבוחן. ברוב המקרים מענה מסוג זה משמעו צמצום משמעותי של היקף ההגנה המבוקשת.
4. בקשה לבחינה שנייה של בקשת ה- PCT
זהו הליך מיוחד, ששמו המלא הוא "Demand for international preliminary examination", המאפשר לשנות ולתקן את הבקשה, כל עוד לא מוצג חומר חדש. אפשרות זו, לעומת האפשרויות הקודמות, כרוכה אף בתשלום אגרה משמעותית, אך בשונה מהאפשרויות האחרות – לאחר הבחינה הנוספת מחויב הבוחן להפיק דו"ח בחינה חדש.
חוות דעת חיובית במסגרת הליך ה-PCT היא בעלת פוטנציאל לחסוך עלויות משמעותיות רבות ו/או זמן רב בעת בחינת הבקשה במדינות השונות. על כן, במקרים רבים מומלץ להגיב, באופן כזה או אחר, אם דו"ח החיפוש אינו חיובי ברובו.